Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.09.2020. 10:50

Hakiranje 

Prva smrt izazvana hakiranjem računala

Pacijentica u Njemačkoj umrla zbog rušenja računalnih sustava bolnice, a istražitelji to vode kao ubojstvo.

Prva smrt izazvana hakiranjem računala

U njemačkoj Sveučilišnoj bolnici u Düsseldorfu došlo je do prvog smrtnog slučaja u povijesti izazvanog hakiranjem. Nakon što su zasad nepoznati hakeri srušili računalne sustave u bolnice, liječnici su jednu pacijenticu pokušali hitno prebaciti u drugu bolnicu, no ona je tijekom tog transfera preminula. Nakon toga pozvana je policija koja je pokrenula istragu koja se prema nalogu tužilaštva vodi kao istraga ubojstva.

Tijekom ove godine u svijetu se bilježe brojni hakerski napadi na visokoprofilne organizacije i ustanove, kojima hakeri ruše sustave i potom ih ucjenjuju. Mnoge žrtve su se odlučile na plaćanje otkupnine u Bitcoinima, a bolnici u Düsseldorfu je također došao zahtjev za plaćanje, no pacijentica je preminula prije nego što je itko stigao reagirati.

Preminula pacijentica je u bolnici bila spojena na važan sustav za održavanje života koji je nakon hakiranja računalnog sustava bolnice prestao raditi, pa su je pokušali prebaciti u bolnicu udaljenu 30 kilometara, no nije uspjela preživjeti transport.   

Policijski detektivi su u bolnicu doveli stručnjake za računalnu sigurnost kako bi se potvrdilo poveznicu između smrti pacijentice u hakiranja, a pod istragom se nalazi i bolnica.

Stručnjaci za sigurnost kažu da je napad izveden upadom preko poznate ranjivosti u VPN softveru koji je razvila tvrtka Citrix, a predsjednica Njemačke nacionalne agencije za cyber-sigurnost Arne Schönbohm kaže da su mnoge organizacije već prije obaviještene o tome i upozorene na moguće napade.

Ukoliko istraga potvrdi da su hakeri izravno prouzročili smrt pacijentice, tužilaštvo će predložiti da im se sudi za ubojstvo. Dakako ukoliko ih ulove.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->