Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.06.2022. 12:50

IDC 

Predviđa se pad prodaje pametnih telefona

Prema predviđanjima analitičara IDC-a, globalno tržište pametnih telefona će ove godine pasti za 3,5 posto zbog smanjene potražnje.

Predviđa se pad prodaje pametnih telefona

IDC je objavio svoje predviđanje vezano uz prodaju pametnih telefona za 2022. godinu, u kojem analitičari navode da će globalno tržište mobitela ubilježiti pad od 3,5%, a kao glavne razloge tome navode globalnu neizvjesnost i slabiju potražnju.

To znači da će tvrtke poput Samsunga, Xiaomia i Applea, ove godine prodati 1,31 milijardu pametnih telefona, odnosno 3,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prognoza uključuje veliku reviziju u odnosu na prethodne brojke, budući da je IDC izvorno očekivao da će prodaja pametnih telefona ove godine porasti za 1,6 posto.

Prema IDC-u, Apple će vrlo vjerojatno biti najmanje pogođen teškim tržišnim okruženjem, posebno zahvaljujući čvrstoj kontroli opskrbnog lanca.

"Industrija pametnih telefona suočava se sa sve većim preprekama, slabljenjem potražnje, inflacijom, stalnim geopolitičkim napetostima i stalnim ograničenjima u lancu opskrbe. Međutim, utjecaj karantena u Kini kojima se ne nazire jasan kraj daleko je veći", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers odjela.

IDC Global Smartphone Shipments Expected to Decline 3.5% in 2022, Amidst Global Uncertainty and Weaker Demand, According to IDC - 2022 Jun -F-1

"Karantene su istodobno pogodile globalnu potražnju i ponudu smanjenjem potražnje na najvećem globalnom tržištu i zatezanjem uskog grla za već izazovan lanac opskrbe. Kao rezultat toga, mnogi OEM-ovi su smanjili narudžbe za ovu godinu, uključujući Apple i Samsung. Međutim, čini se da je Apple najmanje pogođen zbog veće kontrole nad svojim lancem opskrbe i zato što je većina njegovih kupaca u segmentu visokih cijena manje pod utjecajem makroekonomskih problema poput inflacije. Osim novih zastoja, očekujemo da će se ti izazovi ublažiti do kraja ove godine i da će se tržište oporaviti 2023. s rastom od 5%, prognozira Popal.

IDC kaže da će se najveći pad u prodaji telefona dogoditi u srednjoj i istočnoj Europi, a potom i u Kini.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IDC pametni telefoni predviđanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->