Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Meta tuži klonera za krađu podataka 350 tisuća korisnika
Članak
Objavljeno: 06.07.2022. 12:59

Data scraping 

Meta tuži klonera za krađu podataka 350 tisuća korisnika

Turski kloner je radio za kinesku tvrtku koja je nudila usluge struganja i prodaje podataka.

Meta tuži klonera za krađu podataka 350 tisuća korisnika

pixabay je poduzela pravne radnje (tužbe) protiv dva "data scrapera", tvrtke Octopus i pojedinca s imenom Ekrem Ates, koji je radio za američku podružnicu kineske multinacionalne tehnološke tvrtke koja nudi usluge prikupljanja podataka za najam pojedincima i tvrtkama.

Data scraping ili "struganje podataka" je tehnika kojom računalni program izvlači podatke iz čitljivog izlaza koji dolazi iz drugog programa. Proces struganja podataka, uključuje automatski uvoz podataka s web stranice u datoteku. Tvrtke i drugi subjekti koriste struganje za dobivanje informacija o konkurentima, marketingu, zapošljavanju i raznim vrstama analiza.

Prema Meti, Octopus prvo kompromitira Facebook i Instagram račune korisnika pružajući njihove podatke za autentifikaciju Octopusu prije nego što nastavi s brisanjem svih podataka dostupnih računima te osobe. Softver zatim može dobiti telefonske brojeve, datume rođenja i druge osobne podatke o svakom Facebook i Instagram prijatelju koji je povezan s određenim Octopusovim korisnikom. Meta tvrdi da je Octopus prekršio svoje uvjete pružanja usluge i DMCA (Digital Millennium Copyright Act) nudeći automatiziranu uslugu skrapinga i pokušavajući izbjeći otkrivanje od strane tvrtke.

"Tvrtke poput Octopusa dio su industrije struganja podataka u nastajanju koja pruža usluge automatizacije svakom kupcu, bez obzira na to koga ciljaju i u koju svrhu stružu podatke", navodi Meta. "Ova industrija čini struganje dostupnim pojedincima i tvrtkama koje inače ne bi imale mogućnosti."

Što se tiče Ekrema Atesa, osobe koju je Meta tužila, tvrtka kaže da je koristio automatizirane Instagram račune za prikupljanje informacija o više od 350.000 korisnika Instagrama i kasnije objavio te podatke na nizu kloniranih stranica na kojima se moglo vidjeti podatke tih pojedinaca bez njihovog pristanka.

Ovo nije prvi put da Meta koristi pravni postupak kako bi pokušala zaustaviti krađu podataka. Tvrtka je, primjerice, 2020. tužila turskog državljanina koji je pokrao više od 100.000 Instagram profila.

Vezani sadržaji
Ključne riječi meta data scraping
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->