Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Američke sankcije pretvorile Kinu u giganta čipova
Članak
Objavljeno: 18.04.2024. 15:19

SCMP 

Američke sankcije pretvorile Kinu u giganta čipova

Proizvodnja procesora u Kini skočila je za 40 posto u prvom tromjesečju ove godine.

Američke sankcije pretvorile Kinu u giganta čipova

Ukupna kineska proizvodnja integriranih sklopova (IC) porasla je 40 posto na 98,1 milijardu jedinica u prvom tromjesečju, što je znak da zemlja širi svoju proizvodnju čipova starije generacije unatoč američkim trgovinskim sankcijama na naprednu opremu za izradu čipova.

Nacionalna proizvodnja IC-a skočila je 28,4 posto na 36,2 milijarde jedinica samo u ožujku, dosegnuvši najvišu razinu svih vremena, prema najnovijim podacima koje je u utorak objavio Nacionalni zavod za statistiku (NBS).

Prema pisanju South China Morning Posta Kina je proširila svoje proizvodne kapacitete IC-a u posljednjih nekoliko godina, s proizvodnjom u prva tri mjeseca ove godine gotovo utrostručenom u odnosu na isti kvartal 2019., dok su pogoni za proizvodnju poluvodiča rasli diljem zemlje.

Kineska nastojanja da postupno ukine strane operativne sustave u vojnim i državnim organima traju godinama, nedavno su dobila na zamahu s državnom kampanjom Xinchuang, koja ima za cilj razviti lokalne alternative za zamjenu stranih čipova, sustava, baza podataka i softvera.

Cilj Pekinga je da kineski tehnološki sektor sljedeće godine dosegne godišnju proizvodnju od 100 milijardi juana (13,9 milijardi američkih dolara).

Ovom brzinom Kina ide prema globalnoj dominaciji proizvodnje čipova. Očekuje se da će kineski proizvodni kapacitet dosegnuti 39% globalnog tržišnog udjela do 2027.

Ukratko rečeno, Kina može zahvaliti SAD-u na sankcijama jer su je one natjerale da drastično poveća proizvodnu procesora.

Istina je da ti čipovi još uvijek nisu usporedivi sa onim zapadnim najnovijih generacija, ali možemo biti sigurni da će se i to promijeniti vrlo brzo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->