Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2022. 10:01

Rikon

Vraća se riječka konvencija fantastike Rikon

Po prvi puta na Rikonu će se održati spektakularno hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata.

Vraća se riječka konvencija fantastike Rikon

Novo izdanje konvencije fantastike Rikon, jedinstvene manifestacije u Rijeci, koja je 2020. godine osvojila i titulu europske konvencije fantastike - Eurocon,  vraća se u punom sjaju na riječki Kampus Sveučilišta u Rijeci. Osim dobro poznatog znanstvenog i zabavnog programa, 25. izdanje Rikona donosi još više sadržaja za sve mlađe i starije ljubitelje filmske i pop kulture, društvenih i video igara te žanrovske književnosti i stripova. 

Povratak u zgradu Filozofskog fakulteta Rijeka od 7. do 9. listopada obilježit će i brojne nove atrakcije i nikada bogatiji program. Posjetitelje čeka još dosad neviđeni vizualni spektakl koji se sprema u subotu 8. listopada, a riječ je o prvom hrvatskom natjecanju filmske šminke i specijalnih efekata.

Rikon 6

Program Rikona 2022. bogat je brojnim edukativnim sadržajem (popularna i znanstvena predavanja, paneli, predstavljanja, radionice, sadržaj za tinejdžere, sadržaj za djecu), zabavnim programom i natjecanjima (kvizovi, igre, video game zona, board game zona, TCG zona) te popratnim programom kao što su umjetničke izložbe, scenski program i performansi, kao i mnoštvom prodajnih štandova. Posjetitelji će također moći uživati u ponudi domaćih craft piva i delicija lokalnih food-truck gastro majstora.

Uz značajne programske partnere - Sveučilište u Rijeci, Udruga RiRoll, Rijeka Tattoo Expo i Korea Croatia events, Rikon donosi posebne programske poslastice kao što je atraktivni sadržaj o korejskoj pop-kulturi i glazbi. U sklopu Rikona će se održati i prvi riječki K-pop partyspektakl u petak 7. listopada 2022. s početkom u 22 sata u Pogonu Kulture. Zanimljiv Cosplay sadržaj omogućuju partneri iz austrijskih YuniCon i HanamiCon konvencija. 

SFX natjecanje - vizualni spektakl po prvi puta u Hrvatskoj 

U polufinale SFX natjecanja plasiralo se šesnaest natjecatelja od kojih će deset najboljih koji osvoje najviše glasova publike i žirija putem Instagram profila @sfxcroatia ući u finale prvog hrvatskog natjecanjafilmske šminke i specijalnih efekata. Finalisti će se boriti za nagradni fond u iznosu od 8.000 kuna i titulu The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022, uživo na velikom finalu u subotu 8. listopada.

Rikon4

Rikon će imati bogati SFX program, koji uključuje radionicu pod vodstvom prepoznate i međunarodno nagrađivane hrvatske vizažistice Nikoline Zaninović Kokotović, o rekonstrukciji potpune SFX šminke i kostimografije lika “The Hound” iz popularne serije Igra prijestolja. Zaninović Kokotović je ujedno i počasna gošća Rikona 2022. te članica stručnog žirija natjecanja kojeg čine i Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na Učilištu Profokus, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general manager za Kryolan Professional make-up Hrvatska, Martina Krajinović Gülsün, vlasnica Kallos brenda i osnivačica Kallos Beauty Akademije te Marina Mamić, zagrebačka vizažistica čije su make-up transformacije postale hit na društvenim mrežama, a izniman talent doveo ju je na mjesto glavne vizažistice popularnog showa “Tvoje lice zvuči poznato”. 

Cosplay natjecanje 

Nezaobilazan dio svake konvencije fantastike su uvijek kreativni cosplayeri, koji će svojim kostimima ponovno zavladati konvencijom. Rikonom će tako se prošetati brojni likovi iz filmskih serijala, crtanih filmova i stripova. Ove godine cosplay natjecanje za najbolje kostime sadrži bogati nagradni fond od čak 10.000 kuna. U cosplay programu posebno se ističe i drugi počasni gost Rikona - “Captain Ghostly”, poznati umjetnik iz Belgije, čija je specijalnost izrada cosplay oklopa, a svoja znanja voli dijeliti kroz lekcije na internetu i održavanjem kreativnih radionica na konvencijama diljem Europe i svijeta. 

Besplatan ulaz za djecu do 16 godina!

Ulaznice za Rikon 2022. su dostupne u pretprodaji putem Rikon e-shopa: https://www.rikonrijeka.com/e-shop/ , a djeca do 16 godina imaju besplatan ulaz.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->