Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.09.2022. 16:13

VIDI X u rukama najboljih 

VIDI X rasturio na ljetnim STEM kampovima

VIDI X se našao u rukama polaznika kampova Zagrebačkog računalnog saveza, Hrvatskog robotičkog saveza, Tehničke škole Ruđer Bošković, Škole budućnosti i Muzza-tjednu znanosti.

VIDI X rasturio na ljetnim STEM kampovima

Hrvatska ima izuzetne rezultate na međunarodnim natjecanjima iz robotike, informatike i drugih STEM područja. Osim kvalitetnih škola u kojima se brusi napredno znanje, velik kotačić u uspješnoj STEM priči su i ljetni kampovi koji okupljaju nadarene i zainteresirane robotičare i mlade koji pomoću mikroračunala i softvera stvaraju inovacije.

Jedan od glavnih aduta na ovogodišnjim jakim ljetnim STEM kampovima bilo je VIDI X mikroračunalo s kojim su polaznici napravili vrlo zanimljive projekte i vježbe. Hrvatski robotički savez, Zagrebački računalni savez, Škola budućnosti, Muzza-tjedan znanosti i ljetni boot camp Tehničke škole Ruđer Bošković prestižni su događaji u STEM krugovima i svi su na svojim radionicama koristili napredne mogućnosti Vidi X mikroračunala.

VIDI X na tjednu znanosti

Početak ljeta donio je zanimljiv događaj Muzza tjedan znanosti na kojemu su prostoru HALE posjetiteljima prezentirani zanimljivi materijali o STEM području, robotici, svemiru, novim tehnologijama i brojnim drugim temama iz područja znanosti.

Među više od 50 održanih radionica svoje mjesto pronašao je VIDI X sa dva projekta. Veliku pažnju mladih privukla je radionica u kojoj VIDI X surađuje s hrvatskim robotom STEMI-jem. Kvalitetna suradnja ova dva vodeća hrvatska STEM projekta omogućila je posjetiteljima da uz pomoć VIDI X mikroračunala upravljaju STEMI robotom. Jedno VIDI X mikroračunalo bilo je spojeno na robota, a drugo je služilo kao daljinski upravljač. VIDI X je preuzeo kontrolu nad robotom i njegovim pokretima putem UART serijske komunikacije te komunicirao preko ESP Now bežičnog protokola s drugim mikroračunalom koje je služilo kao kontroler..

20220617_160113

Drugi projekt napravljen uz pomoć Vidi X na Muzza sajmu bila je pametna automatska hranilica za životinje. Inače na Muzza tjednu znanosti posjetitelji su mogli vidjeti i druge atraktivne izloške kao što je Teslina zavojnica.

Ljetni kamp Zagrebačkog računalnog saveza

Zagrebačkom računalnom savezu možemo slobodno prišiti nadimak „tvornice Olimpijskih medalja“ koje su polaznici osvajali na svjetskim informatičkim natjecanjima. Nakon škola, fakulteta i udruga u kojima VIDI X višenamjensko mikroračunalo služi kao odličan edukativan alat i podloga za izradu STEM projekata, ovaj je uređaj stigao i do ljetnog kampa Zagrebačkog računalnog saveza.

Na radionicama je kroz kamp i rad s VIDI X mikroračunalom prošlo sedam skupina s više od 30 polaznika. Dječaci i djevojčice pokazali su velik interes, a zanimljive projekte radile su Rebeka, Petra, Lucija, Leone, Zoe i drugi učenici. Sve pod budnim okom voditelja Ivana Patračića koji je rekao: "Najveći problem je napraviti onaj prvi korak, pa ih treba malo pogurati i objasniti kako početi, a nakon toga stvari idu svojim tokom".

PHOTO-2022-07-10-16-17-56

Od projekata koje su polaznici odradili s VIDI X mikroračunalom ističu se igre Snake, sudoku i Flappy Bird, a radilo se i na verziji MS Painta, pojasnio nam je voditelj Ivan naglasivši da će se projekti dovršiti u jesenskim radionicama.

„Puno se radilo i u vremenu nakon radionice, jer su se njihovi kreatori zadržali i po dva-tri sata nakon radionica, toliko da su i mene zbunili s njihovom voljom za rad!“- zaključio je voditelj radionice Ivan Patračić

VIDI X ponovno kod hrvatskih robotičara

Nakon uspješno odrađenog prošlog ljetnog kampa u kojemu je debitirao VIDI X, Hrvatski robotički savez ponovno je uključio mikroračunalo u program Ljetnog robotičkog kampa Petica 2022. Ponovno u idiličnom okruženju imanja Kezele, kamp je okupio 19 polaznika iz Zagreba, Križevaca, Križa, Rijeke, Samobora, Kutine, Velike Gorice i goste iz Slovenije.

Uz ostale radionice na ljetnom kampu, velik dio vremena polaznici su radili na VIDI X mikroračunalu. Neke od osnova s kojima su se upoznavali bili su programiranje tipkala za paljenje i gašenje LEDica, korištenje VIDI X-a kao klavira, mjerenje temperature u prostoriji pomoću ugrađenog senzora temperature. Slijedilo je upoznavanje s prikazom teksta i slika na ugrađenom ekranu.

Polaznici su potom u grupama radili na zanimljivim projektima upravljanja dronom, korištenjem VIDI X-a za igranje igara na računalu, šaha za dva igrača, igre koja mjeri brzinu reakcije pritiska tipke, pong igre, igre u kojoj je potrebno brzo pritisnuti tipku određeni broj puta i konačno igru u kojoj se upravlja dinosaurom koji prelazi preko ceste.

Mladi robotičari pokazali su iznimnu kreativnost, vještinu programiranja i snalažljivost kod prepreka na koje su naišli. Uz ove projekte robotičari su imali zadatak sastaviti i programirati robotsku ruku.

Suradnja VIDI X i STEMI robota na Školi budućnosti

Srpanj je na novom kampusu uspješne hrvatske tvrtke Infobip donio projekt Škola budućnosti u organizaciji STEMI-ja. Na ovoj se radionici mladim STEM snagama predstavila suradnja VIDI X mikroračunala i poznatog hrvatskog STEMI robota, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dva VIDI X mikroračunala upravljala su poznatim hexapod robotom, a na radionici su se izrodile i brojne druge ideje što bi se moglo raditi s VIDI X mikroračunalom. Upravo su te ideje i osnovni zadatak kojeg kao višenamjenski alat omogućuje VIDI X i zbog čega je izvrsno prihvaćen na ljetnim STEM kampovima, u školama, fakultetima i raznim udrugama.

thumbnail_IMG_0972_obr

Ljetni boot camp Tehničke škole Ruđer Bošković

Jedna od vodećih tehničkih škola u Hrvatskoj započela je ovog ljeta sustavnu edukaciju za rad na VIDI X mikroračunalu. Tehnička škola Ruđer Bošković je zahvaljujući tvrtki PRODIGITAL među prvima dobila VIDI X donaciju i već ima potreban know-how za edukaciju učenika.

Na ljetnu edukaciju prijavilo se 14 učenika, a korišten je priručnik kojeg je za VIDI X izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva u svrhu obuke nastavnika informatike. Za Ruđerovce će se ići i par koraka dalje, pa će učenici nakon osnovne obuke raditi i napredne projekte s VIDI X mikroračunalom.

Osim rada s popularnim mikroračunalom, s obzirom da se radi o ljetnom kampu, puno se razgovaralo i opuštenije družilo uz pizze i STEM teme. Tehnička škola Ruđer Bošković postala je Regionalni centar kompetencije i u sklopu tog projekta je za svoje učenike naručila edukaciju po kojoj će biti odrađeno gotovo 270 sati. 

VIDI X je prvo hrvatsko mikroračunala projektirano i potpuno osmišljeno u Hrvatskoj te se ujedno i sastavlja u Hrvatskoj. Preko 100 škola prijavilo se do sada za projekt VIDI X, a VIDI je uz pomoć hrvatskih uspješnih tvrtki osigurao da se 60 škola opremi VIDI X mikroračunalima, kao što možete vidjeti u ovom videu 

Još nam preostaje hrvatskih 40 škola koje trebamo opremiti i ispunili smo prvi cilj da bar 30.000 hrvatskih učenika ima pristup ovoj inovativnoj platoformi za gradnju vlastitih STEM projekta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi kampovi Stem mikroračunalo VIDI X
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->