Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2023. 14:47

CARNET 

Uspješno digitalizirane sve škole u Hrvatskoj

Projekt e-Škole omogućio je uvođenje suvremene nastave u učionice opremljene digitalnom tehnologijom.

Uspješno digitalizirane sve škole u Hrvatskoj

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, proslavila je završetak ambicioznog programa e-Škole, označavajući to kao povijesni trenutak u digitalnoj transformaciji osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Ovaj monumentalni projekt, čija je vrijednost iznosila čak 212 milijuna eura, tijekom proteklih osam godina značajno je unaprijedio kapacitete školskog sustava. Cilj je bio pripremiti učenike za uspješno školovanje, cjeloživotno učenje i pravovremeni ulazak na tržište rada.

slika 5

Program, poznat pod punim nazivom "e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće," omogućio je uvođenje suvremene nastave u učionice opremljene digitalnom tehnologijom.

Nastavnici su dobili pristup digitalnim obrazovnim resursima, omogućivši proširenje komunikacije izvan klasičnih učionica i potaknuli aktivniju participaciju učenika u obrazovnom procesu. Osim toga, nastavnici su postali digitalno kompetentni, spremni za implementaciju inovacija u svojim pedagoškim praksama, dok je upravljanje školama postalo učinkovito i transparentno.

„Ovakav projekt koji je prepoznat i u Europskoj uniji bilo je itekako zahtjevno realizirati, ali s ponosom danas možemo reći da su sve škole u Republici Hrvatskoj digitalizirane u onoj mjeri koja je primjerena 21. stoljeću, a čitava tehnologija i alati koju budu bili na raspolaganju u budućnosti će se nadalje nadograđivati“, rekao je prof.dr.sc Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te je istaknuo važnost kontinuirane podrške i obrazovanja djelatnika u obrazovnom sustavu. Također je izrazio zadovoljstvo što se znanje stečeno na ovom velikom projektu koristi za nove inicijative vrijedne više od 120 milijuna eura.

Ministar Fuchs

Projekt je započeo pilot fazom od ožujka 2015. do rujna 2018. godine pod nazivom "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola." Rezultati pilot faze poslužili su kao temelj za drugu fazu programa, "e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)," koja je obuhvatila sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj financirane iz državnog proračuna, njih ukupno 1321, uključujući 907 osnovnih, 364 srednje i 50 umjetničkih škola te centara za odgoj i obrazovanje.

„Mi smo na taj način i planirali projekt e-Škole, kao kompleksnu digitalizaciju obrazovnog sustava koji se sastoji od infrastrukturnih ulaganja, ali isto tako i ulaganja u ljude. I zajedno s ključnim partnerom u razvoju digitalne zrelosti, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu koji su nam bili izuzetna podrška i imali ključnu ulogu u razvoju metodologije, okvira i zajedno s nama proveli samo vanjsko vrednovanje digitalne zrelosti“, rekla je Dragana Kupres, projektni manager u CARNET-u

0016

U okviru projekta, izvedene su brojne aktivnosti, uključujući projektiranje mreže škola na više od 2400 lokacija, instalaciju aktivne mrežne opreme i funkcionalne bežične mreže, te isporuku više od 85.000 laptopa za djelatnike škola, što je olakšalo njihov rad i omogućilo razvoj novih e-usluga.

Kako bi se osoblje upoznalo s novim tehnologijama i pedagoškim pristupima, ponuđeno je oko 70 različitih radionica, webinara i e-tečajeva, od kojih je gotovo 70.000 polaznika već sudjelovalo. Tijekom projekta, stvoreno je 98 digitalnih obrazovnih sadržaja, 1440 scenarija poučavanja za nastavne predmete te 350 scenarija za međupredmetne teme s 119 pripadajućih interaktivnih sadržaja.

„Bilo je izazovno, ali sinergija koju imamo u CARNET-u, a pogotovo sinergija koju smo stvorili sa sustavom, jer smo bili prisutni u svim školama. Bili smo prisutni i znali smo koji su izazovi i njihove potrebe, a oni su i govorili nama što trebaju, pa je ta fleksibilnost koju smo razvili kao organizacija omogućuje da realiziramo ovaj i mnoge buduće projekte“- objasnio je izazove na realizaciji projekta Goran Škvarč, savjetnik ravnatelja za suradnju s javnom upravom.

0012

E-Škole su omogućile suvremeni pristup nastavi u učionicama opremljenima digitalnom tehnologijom, potičući nastavnike na kreativnu uporabu digitalnih obrazovnih resursa i proširenje komunikacije izvan klasičnih okvira. Digitalno kompetentni nastavnici u digitalno zrelim školama sada su spremni za inovacije u svojim pedagoškim praksama.

„Kroz digitalne obrazovne sadržaje pokrili smo od petog do osmog razreda i od prvog do četvrtog studijskih programa. Tu su scenariji poučavanja, napredna zaštita mreža i brojni recenzenti tako da ovo nije samo naš projekt, nego projekt cijele Hrvatske“, rekao je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz te istaknuo je sveobuhvatnost i posebnost ciljeva projekta e-Škole, koji su omogućili transformaciju obrazovanja u Hrvatskoj.

Hrvoje Puljiz

Financiranje projektne faze ostvareno je kroz dva operativna programa: Operativni program konkurentnost i kohezija te Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, dok je preostali dio sredstava osiguran iz državnog proračuna.

Projekt e-Škole prepoznala je i Europska komisija, dodijelivši mu prvo mjesto u kategoriji "Inkluzivni rast – vještine i obrazovanje za digitalnu Europu" na Regiostars Awards 2020, nagradi za najbolje projekte na razini Europske unije. Time je potvrđena važnost sveobuhvatnog pristupa primjeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške, pružajući jednake obrazovne prilike za sve učenike.

Prošle godine, građani Europske unije izabrali su e-Škole kao drugi najbolji projekt u području regionalnog razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina.

Vezani sadržaji
Ključne riječi CARnet E-Škole
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->