Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2022. 12:51

25G PON 

U Hrvatskoj optika od 20 gigabita u sekundi

Hrvatski Telekom i Nokia prvi u Hrvatskoj testirali širokopojasnu 25G PON optiku uz brzine od 20 gigabita u sekundi.

U Hrvatskoj optika od 20 gigabita u sekundi

Hrvatski Telekom i Nokia danas su u riječkom laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju. Riječ je o najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa na dosad neviđene razine pa je tako u riječkom laboratoriju izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi.

25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Oprema koju Hrvatski Telekom trenutačno koristi je spremna za 25G PON što znači da nije potrebno provoditi prilagodbe glavnih sustava kako bi se realizirala njena komercijalna dostupnost  što će omogućiti njenu komercijalnu primjenu kada budu razvijene korisničke usluge za ovakve ultra-velike propusnosti mreže.

25G PON brzina

Najveće prednosti 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena  i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu HT-a, a njena primjena ubrzat će uvođenje i razvoj naprednih rješenja visokih performansi, kao što su big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta.

„Prije deset godina lansirana je tehnologija koja je omogućila prelazak na HDTV bez koje mnogi od nas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu, a danas 25G PON optička mreža stvara povijest s brzinama 200 puta bržim nego tada. Testiranjem 25G PON optike među prvima u svijetu, Hrvatski Telekom pokazuje svoju predanost uspostavljanja i održavanja najboljeg korisničkog iskustva kroz praćenje i uvođenje najmodernijih svjetskih tehnoloških trendova“, izjavio je Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->