Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2011. 17:53

Vidi Web Top 100 

Tko su kraljevi weba?

Pogledajte koji su sve webovi ušli u najboljih TOP 100 hrvatskih i 10 regionalnih, u svih 11 kategorija.

Tko su kraljevi weba?

Među 110 najboljih webova natječaja Vidi Web Top 100 za 2011. godinu žiri je posljednjom evaluacijom birao konačne pobjednike po kategorijama. Tako smo dobili konačne pobjednike VIDI Web Top 100 natječaja i njihovih devet pratitelja u svakoj kategoriji:

Korporativne stranice; Znanost, obrazovanje, kultura; Zabava, moda, glazba; Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi; Mediji, novosti, oglasnici; Mobilni web; Blogovi; Turizam i putovanja; Sport, zdravlje, prehrana; WEB promocija i ExU.

Dodjela nagrada održana je na nekoliko lokacija u Zagrebu, o čemu je snimljen dokumentarni film koji možete pogledati na stranici VIDI Web TOP 100 - http://top100.vidi.hr/.

 

Dobitnici i njihovi pratitelji po kategorijama

Kategorija: Korporativne stranice

Pobjednik: www.rimac-automobili.com

rimac

Među 409 nominirana weba za Vidi Web Top 100 u kategoriji korporativne stranice Rimac automobili su pokazali sve što moderna stranica treba sadržavati. Stranica je sasvim fokusirana na predstavljanje električnog automobila Concept One i to na način koji može poslužiti kao primjer kako bi to danas trebalo raditi. Stranica sadrži sve podatke o automobilu, kvalitetne fotografije i video, kontakte, press cliping, predstavljanje drugih proizvoda i usluga tvrke Rimac. Međutim, ono što najviše oduševljava, cijeli sadržaj priča toplu personaliziranu priču o automobilu Concept One i njegovom izumitelju na nepretenciozan način s fokusom na proizvod.

Devet pratitelja:

www.akasa.com.hr

www.cityex.hr

www.k-informatika.com

www.oryx-grupa.hr

decorain.hr

www.portanova.hr

www.karlovacka.com

www.qrmarka.posta.hr

www.erstenekretnine.hr

Kategorija: Mediji, novosti, oglasnici

Pobjednik: www.dnevnik.hr

dnevnik-hr

Portal dnevnik.hr s podportalom http://odluka2011.dnevnik.hr/ pobjednik je u kategoriji Mediji, novosti oglasnici u kojoj je bilo nominirano 217 webova. Izuzetno dobro zamišljeno, s bogatim sadržajem, vizualno efektno i funkcionalno, ali ostaje nejasno zašto je stranica http://odluka2011.dnevnik.hr/ nominirana odvojeno od stranice dnevnik.hr, kad je njezin integralni dio. Ipak, s obzirom na konkurenciju, definitivno broj jedan ove godine. Dizajnerski, stranica je skladnog izgleda, grafike i video sadržaji pojačavaju komunikaciju korisnika i sadržaja, a boje, vrsta fonta, veličina i raspored elemenata su konzistentni kroz sve dijelove stranice. Jasno prenosi željenu poruku, navigacija je predvidljiva i jasna i sve je vrlo dobro prilagođeno kontekstu i publici. Nesumnjivo, sadržaj koji generira Nova TV je zanimljiv i kvalitetno multimedijski prezentiran, a novi sadržaji se objavljuju u prihvatljivom roku, ponekad i najbrže, što je "kvalificiranim čitačima" vrlo bitno.

Devet pratitelja:

www.zagrebancija.com

www.vecernji.hr

www.rtl.hr

nestali.hr

www.vrijeme.net

www.kupime.hr

www.antenazagreb.hr

www.novilist.hr

www.dalmacijanews.com

Kategorija: Sport, zdravlje, prehrana

Pobjednik: www.volim-jabuke.com

volim-jabuke-com

U kategoriji Sport, zdravlje, prehrana u konkurenciji od 167 nominiranih webova, nagradu je odnio site volim-jabuke.com. Ovaj web se bavi popularizacijom jabuka, a ustvari je pravi primjer angažiranog korištenja weba, jer iza njega stoji Stipe Dumančić, koji se i sam bavi proizvodnjom jabuka. Web je vrlo atraktivno dizajniran, iako je napravljen samo korištenjem WordPressa. Vedre stranice o jabukama jednostavno mame da ih zagrizete, a naravno moguće ih je i naručiti preko weba. Web je jednostavno odlično iskoristio trend zdravog života, weba, proizvodnje jabuka i dao odgovor na popularno pitanje „A nije bilo jabuke?“

Devet pratitelja:

www.pauza.hr

damodar.com.hr

www.pcelarstvo-radosevic.hr

www.naturala.hr

www.zdravestvari.hr

www.gdjespavasmaco.com

shop.medvescak.hr

www.bikemyday.com

zdravlje-prehrana.com

Kategorija: Web promocija

Pobjednik: www.pjevac.hr

pjevac hr

Ovo je kategorija koja se sve češće pojavljuje na Internetu. Različite tvrtke promoviraju svoje proizvode i usluge koristeći brojne prednosti weba. U nominaciju ove kategorije plasiralo se 115 webova. Žiri je pobjednički kipić dodijelio viralnoj kampanji RBA za Flexi stambeni kredit pod nazivom Pjevač. Kampanja je kod korisnika izazivala efekt komičnog i iznenađujućeg , što se pokazalo vrlo uspješnom kombinacijom. Gotovo da i nije bilo korisnika Interneta u Hrvatskoj koji se nije pitao tko je šaljivi pjevač koji svaku nezgodnu situaciju u kojoj se nalazi rješava pjevanjem, a interes za Pjevačem nije padao niti kad se razotkrilo da je to kampanja banke. Ova kampanja pokazuje princip integriranja više komunikacijskih platformi u jednu „by-the-book“. Plijeni pozornost, zabavlja i ostavlja korisnika zainteresiranog za razvoj priče što je u svakoj marketinškoj kampanji sveti gral. Svakako pokazuje da se s jednostavnim i originalnim pristupom može učiniti mnogo i naravno zainteresirati po viralnom principu točno ona populacija koja se marketinškom porukom želi dotaknuti.

Devet pratitelja:

apps.facebook.com/x-mini-croatia/

www.facebook.com/korakuzivot

bit.ly/mPUAMO

apps.facebook.com/dvadeseticetirisata/

www.facebook.com/enterfestivalofficial

ext10.nivea.hr/nivea100godina/

brlog.biz/studena-case-study

www.svikoncerti.eu (.hr, .com, .net)

www.idea.hr/maxflu-online-kampanja-na-webu-i-facebooku

Kategorija: Blogovi

Pobjednik: damijenestoslatko.com

damijenestoslatko

Blog koji se bavi kuhanjem, hranom i drugim nepcu ugodnim temama damijenestoslatko.com pobijedio je među 104 nominacije u toj kategoriji. Web donosi autorske recepte, popraćene izvrsnim fotografijama. Sadržaji su redovito ažurirani,  a odabrani dizajn stvara ugodnu atmosferu, čime je postignut odličan korisnički doživljaj. Autorica ima veliku publiku s kojom je ostvarila odličan odnos, što i je glavna namjena weba. Sadržaje  je moguće pratiti putem RSS-a, dijeliti putem Twittera i Facebooka, a blog je praćen i jednako popularnim i redovito održavanim Facebook profilom. Ugodan kutak blogosfere i pravo mjesto za sladokusce i gurmane.

Devet pratitelja:

http://www.bikemyday.com

http://bite-my-cake.blogspot.com

http://sminkerica.com

http://recipeci.com

http://tomislavbuza.com

http://blog.hrvojemihajlic.com/

http://zooportal.hr/

http://www.tomislavstankovic.com/blog/

http://www.lukasavic.com/

Kategorija: Znanost, obrazovanje, kultura

Pobjednik: www.cmj.hr

cmj-znanost

Croatian Medical Journal pobijedila je među 152 nominirane stranice Vidi Web Top 100  natječaja u kategoriji Znanost, obrazovanje, kultura. CMJ je internacionalizirani online časopis koji donosi stručne tekstove iz područja medicine i izlazi šest puta mjesečno. Tekstovi su pregledno organizirani u arhivi po godinama i mogu se pregledavati u PDF formatu. CMJ nudi i stručne knjige, komunikaciju s uredništvom i sve drugo što online časopis treba imati. Unatoč stručnom sadržaju namijenjenom prilično uskom krugu korisnika, dizajn stranice omogućava jednostavno snalaženje svakom posjetitelju. Njezina jednostavnost i čistoća jasno asociraju na zdravlje i znanost i primjerena je komuniciranju u ovim stručnim krugovima.

Devet pratitelja:

http://www.lauba.hr/

http://www.znanost.com/

http://www.vern.hr

http://www.ess.hr/

http://www.davorvrankic.net/

http://www.art-kino.org

http://www.svijetokonas.net/

http://splitculture.hr/

http://haw.nsk.hr/

Kategorija: Turizam i putovanja

Pobjednik: www.pakostane.hr

pakostane-hr

Kategorija Turizam i putovanja imala je vrlo oštru konkurenciju, čak 202 nominirana weba. To je jasni dokaz da su naši turistički djelatnici prihvatili prednosti weba. Pobjednik je web sajt www.pakostane.hr, kojeg karakterizira kvalitetan dizajn baziran na estetskim i funkcionalnim kriterijima suvremenog weba. Početnom stranicom dominira skup privlačnih ambijentalnih fotografija koje su u funkciji prenošenja glavnih atributa tržišnog pozicioniranja Pakoštana kao turističke destinacije. Fiksni izbornik smješten u gornjem dijelu stranice te implementirana „breadcrumb“ funkcionalnost omogućavaju laku navigaciju kroz publicirane sadržaje te pridonose kvalitetnom korisničkom iskustvu. Prisutnost TZ Pakoštana na Facebooku kao najutjecajnijoj društvenoj mreži dodatno poboljšava vidljivost ovog mrežnog mjesta na Internetu.

Devet pratitelja:

www.tzzadar.hr

www.tasteofcroatia.org

www.istra.hr

www.camping.hr

www.veribo.hr

www.aviokarte.hr

www.villa-dubrovnik.hr

www.island-losinj.com

novagalerija.com

Kategorija: Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi

Pobjednik: www.lzmk.hr

lzmk-hr-

Obilno znanje o Hrvatskoj koje Leksikografski zavod Miroslav Krleža godinama predano prikuplja i objavljuje na svom je portalu prikazao vrlo pregledno i učinkovito, što mu je donijelo pobjedu među 96 webova prijavljenih u kategoriji Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi. Iako pojam „leksikografski“ zvuči naporno, pa čak i dosadno, ovaj web upravo to nije. Stranica sadrži sve podatke o LZMK i njegovim djelima, koje se preko stranice mogu čak i naručiti. Leksikografski zavod svojim webom uspio je dati novo, zanimljivo lice klasičnom znanju.

Devet pratitelja:

www.crs.hr

www.e-hrvatska.hr

www.morh.hr

www.hrabritelefon.hr

www.dziv.hr

www.porec.hr

www.virovitica.hr

www.hakom.hr

www.sibenik.hr

Kategorija: Zabava, moda, glazba

Pobjednik: www.overflow-tv.com

owerflow-tv-com-

Službena stranica glazbenog benda Overflow pobijedila je među 156 webova koji su ušli u nominaciju za Vidi Web Top 100. Stranica bi se mogla nazvati oglednim primjerom kako bi takva stranica trebala izgledati: Otkačeno, informativno, s mnogo fotografija, videa i naravno glazbe. Osim iscrpnih podataka o bendu ono što oduševljava je dizajn koji uspješno prenosi energiju i duh njihove glazbe.

Devet pratitelja:

www.lisinski.hr

www.svikoncerti.eu

www.ninopavlek.com

www.boudoir.hr

split.com.hr/kalendar

idesh.net

www.ravnododna.com

www.reggae.hr

www.sovilj.com

Kategorija: Mobilne web aplikacije

Pobjednik: SmartWay

Smart-Way-app

Mobilne web aplikacije nova su kategorija u VIDI Web Top 100 natječaju, zbog toga je pristiglo nešto manje nominacija, njih 46. No, ipak je to kategorija koja bilježi rapidni rast među webovima. Žiri je osvojila iPhone/iPad aplikacija SmartWay, a riječ je o logičkoj igri u kojoj je potrebno nadmudriti super-pametne likove da vam ne pobjegnu... U ovoj kategoriji igre su još uvijek najcjelovitiji proizvodi, no vjerujemo da je ovo teritorij na kojem će se voditi buduće web bitke.

Devet pratitelja:

Drinkopoly

m.njuskalo.hr

m.ozujsko.com

Peludna prognoza

Inbuza

npkrka/m

netokracija.com

mojtv.hr/m2

matkostankovic.com

Kategorija: ExU

Pobjednik: jazkuham.si

jazkuham-si

U kategoriji zemalja bivše Jugoslavije u nominaciju se uvrstilo 73 weba. Ovo je vrlo šarolika kategorija, jer obuhvaća sve kategorije zajedno dok je u nominacijama iz Hrvatske kategorizacija razvrstala webove po sadržaju. Žiri se na kraju odlučio za web iz Slovenije jazkuham.si koji se bavi kuhanjem. No, osim recepata, portal sadrži i praktične savjete vezane uz kuhinju, čišćenje te donosi vijesti vezane uz kulinarstvo i poznate osobe koje se njime bave. Vrlo pregledni i sveobuhvatni portal koji će ljubitelje kulinarstva pozivati da ga posjećuju ponovno.

Devet pratitelja:

www.telenor.rs

www.lalinakapljica.com

www.popravi.mk

www.zurnal24.si

www.hotelslon.com

tracara.com

knjizevnost.org

www.revolucionar.com

www.kafepauza.mk

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->