Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.01.2012. 16:59

Zagreb 

Tehnološki park umjesto Termi Zagreb

Grad Zagreb je napokon službeno odustao od projekta Termi Zagreb u korist tehnološkog parka.

Tehnološki park umjesto Termi Zagreb

Mada je za projekt Termi Zagreb već utrošeno na milijune kuna, a iza INA-MOL-a, koji je suosnivač tvrtke Terme Zagreb, stoji politička pozadina o kojoj bi se uskoro moglo nešto saznati i od strane hrvatskog, ali i mađarskog suda (suvlasnik tvrtke je mađarski INA-MOL), čitav projekt je ostao mrtvo slovo na papiru, odnosno u obliku nikad realiziranih planova.

Nakon višegodišnjih natezanja na relaciji INA-MOL i Grad Zagreb, Grad je napokon odustao od čitavog projekta i umjesto toplica će poduprijeti projekt tehnološkog parka, neke vrste hrvatske Silicijske doline.

Uglavnom, kroz nekoliko godina bi na mjestu nesuđene Sveučilište bolnice u Blatu (još jedne slavne propale investicije), na više od 300 tisuća kvadrata površine trebao niknuti tehnološki park, koji bi u sebi objednio razvoj tehnologije, računalstva, robotike i drugih disciplina vezanih uz tehnološke znanosti.

Grad vjeruje kako će projekt u cijelosti biti realiziran iz fondova EU, jer su ispunjeni svi uvjeti za povlačenje novca iz njih, uključujući dokumentaciju i pravo na 100-postotno vlasništvo nekretnine.

Nije nam u potpunosti jasno kako su sada svi papiri čisti, kada je jedna od zapreka gradnji Termi Zagreb bila nepotpuna dokumentacija i problemi oko prava na vlasništvo zemljišta, no u svakom slučaju nam se čini kako je tehnološki park puno bolja opcija od toplica usred Zagreba, bez obzira na mišljenja nekih geologa kako bi bilo šteta ne iskoristiti geotermalne vode na tom području, za koje su procjenjivali da bi osim za potrebe Termi mogle koristiti i za čitavo grijanje Arene Zagreb.

Naravno, voljeli bismo kada bi se ta dva projekta spojila u jedan pa da imamo tehnološki centar koji koristi geotermalnu energiju, no valja biti oprezan, jer se ovo zemljište već desetljećima pokazuje kao ukleto, pa tek valja vidjeti hoće li se konačno nešto doista početi graditi. U svakom slučaju, sigurni smo kako nam EU neće htjeti dati novce za nešto, što nije, kako to političari vole reći, u cijelosti transparentno.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->