Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.09.2022. 12:19

IRB 

Prvi čovjek fuzijskih istraživanja dolazi u Dubrovnik

Simpozij će ugostiti novo izabranog  generalnog direktora Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER.

Prvi čovjek fuzijskih istraživanja dolazi u Dubrovnik

Svečanom ceremonijom otvaranja u ponedjeljak, 19. 9. 2022.  u Dubrovniku započinje jedna od najprestižnijih konferencija u fuzijskim istraživanjima u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Simpozij o fuzijskim tehnologijama pred auditorijem od čak tisuću sudionika otvorit će ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a virtualno će se uključiti i predstavnica Europske komisije Rosalinde van der Vlies, Director of Clean Planet Directorate, DG RTD.

Iznimna je čast i zadovoljstvo organizatora što će upravo na ovogodišnjem simpoziju u Dubrovniku svoje prvo službeno pojavljivanje u statusu generalnog direktora najvećeg projekta današnjice - 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora - ITER, imati dr. sc. Pietro Barabaschi novo izabrani generalni direktor.

Program otvaranja dodatno će začiniti i svečana dodjela nagrade 'SOFT Innovation Prize' koja se pod pokroviteljstvom Europske komisije dodjeljuje izvrsnim istraživačima i inženjerima koji rade na inovativnim rješenjima golemih izazova u fuzijskim istraživanjima. Nagradu će u ime Komisije uručiti Karolina Janatkova, Policy Officer at the European Commission, DG RTD.

Kako bi se zadovoljile rastuće svjetske potrebe za energijom, fuzijskih stručnjaci i istraživači diljem svijeta rade na najnovijim znanstvenim dostignućima i stvaraju uvjete za pokretanje visokih tehnologija i inovacija, a sve s ciljem stvaranje neiscrpnog, sigurnog i čistog izvora energije.

Velik dio ovih tehnologija i inovacija koristit će se i u drugim znanstvenim i industrijskim sektorima, za dobrobit društva i upravo je u tome dodana vrijednost fuzijskih istraživanja.

Cilj nagrade je potaknuti istraživačku zajednicu na jačanje inovacija i poticanje poduzetničke kulture u istraživanjima fuzije.

Sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija

Upravo s mandatom jačeg uključivanja industrije i poduzetnika u fuzijske projekte vrijedne više stotina milijuna eura, u popodnevnom dijelu programa prvog dana simpozija SOFT 2022 (19. rujna) održat će se 'Industry Day'. Ono što je iznimno važno za jače uključivanje hrvatskih poduzetnika u ove vrijedne tendere jest sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija. Više o značenju 'Industry Daya' i milijunskim ugovorima koji su otvoreni za hrvatske tvrtke, možete pronaći na ovoj poveznici. https://www.irb.hr/Novosti/Dubrovnik-postaje-centar-istrazivanja-fuzije

32. Simpozij o fuzijskoj tehnologiji – SOFT 2022 koji se od 18. do 23. rujna održava u Dubrovniku najprestižnije je bijenalno događanju u ovom području istraživanja u Europi.

Simpozij je fokusiran na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji, te okuplja vodeće svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te uz vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->