Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2022. 14:27

Infobip Shift 2022 

Ovogodišnji Shift je bio najveći do sada

Infobip Shift potvrdio se kao najveća developerska konferenciju u jugoistočnoj Europi i jedno od najvažnijih događanja za developere i startupe.

Ovogodišnji Shift je bio najveći do sada

Već tradicionalna i dobro poznata IT konferencija u Zadru pod nazivom Infobip Shift, okupila je i ove godine stvarno zavidan broj od 4.000 sudionika uživo (i oko 6000 online). Konferencija se tijekom dva dana odvijala na šest pozornica s ukupno 75 predavanja i panela te s više od 50 govornika. 

Na konferenciji je bio prisutan i dobro poznati tehnološki div Google

Na temelju takvih brojki Infobip Shift predstavlja najveću developersku konferenciju u jugoistočnoj Europi te ujedno jedan najvažnijih događaja za developere, osnivače startupa te ostale vrste IT stručnjaka i entuzijasta. Konferencija iz godine u godinu sve više postaje prava međunarodna priča, o čemu najbolje govori činjenica da se na njoj pojavljuju i renomirana imena iz IT industrije kao što su Google, Microsoft i Cisco. 

Intervju s Ivanom Burazinom osnivačem konferencije i članom Uprave Infobipa.

Ili kao što je to rekao na samom početku Ivan Burazin, osnivač konferencije i član Uprave Infobipa za developersko iskustvo: „Neki su donijeli tehnologiju, neki sportske aute, neki rakete, DJ-e i speakere. Hvala vam svima“. 

Neka od izdvojenih predavanja 

Na ovako ograničenom prostoru nije moguće čak ni spomenuti sva održana predavanja, pa zato nabrajamo nekoliko istaknutijih: 

Predavanja su prvi dan započela nastupom Kitzea i početnim predavanjem „GitHub stars won't pay your rent“. Što tjera velike tvrtke da svoj razvoj u potpunosti premjeste u svojem predavanju „The End of Localhost“, objasnila je Shawna Wanga. 

Francesco Ciulla podijelio je vrijedne savjete i trikove o karakteristikama i korištenju weba3 u svom predavanju pod naslovom pod naslovom „How to Learn Web3“. Prvi dan je zaključen vrlo uspjelim nastupom Eve Ferreire o neuspjelim pokušajima razvoja pristupačnih web aplikacija. 

Tijekom drugog dana konferencije Hakon Wium Lie je u svojem predavanju objasnio kako se mogu koristiti CSS ekstenzije da bi se postigli zbilja efektni dizajni, a Nader Dabit kako iskoristiti blockchain tehnologiju na što bolji način.

Raza Zaidi je zainteresiranim predstavila arhitekturu web3, a Belma Gutlić demonstrirala kako osigurati decentralizirane sustave s MPC-om. Cloud Native pozornici Nic Jackson zatvorio je dan na Cloud Native pozornici svojim „Vodičem za razvojne programere za upravljanje infrastrukturom.“ 

O ulaganjima i startapovima 

Kao i obično veliki dio konferencije, kako u pogledu samih izlaganja, intervjua, ali i konferencijskog prostora, bio je posvećen startupovima. Na primjer, poseban panel posvećen je upravo ovom području. Na panelu su sudjelovali: direktor startup ekosustava u Infobipu i voditelj Infobip Startup Tribea Nikola Pavešić, generalna direktorica Goldman Sachsa Sabina Cerić te direktor tvrtke AYMO Ventures Božidar Pavlović. 

Infobip podržava poseban mentorski program za hrvatske startupe u suradnji s jednom od najvećih investicijskih banaka na svijetu, Goldman Sachsom, te dobro poznatim internetskim divom, Googleom. I to pomoću posebnog pilot projekta „Scale|Croatia“ što je otkriveno javnosti upravo na ovoj konferenciji. Trenutno je u program uključeno 16 domaćih startupova. 

Razgovor sa Sabinom Cerić generalnom direktoricom Goldman Sachsa

Sabina Cerić, direktorica u Goldman Sachsu, je istaknula kako ta banka želi pratiti što se događa s domaćim startupovima, iako izravno u njih ne ulaže. No, navodi da te kompanije brzo rastu i da ih je stoga zanimljivo pratiti, s obzirom na interes potencijalnih ulagača iz SAD. 

Na kraju drugog dana konferencije najboljim startupovima dodijeljene su Startup Tribe Awards, koje su prije svega specifične i simbolične, ali svejedno imaju veliku ulogu kao priznanje za uloženi rad. Startupom koji najviše obećava proglašen je HUBBIG, logistička platforma osnivačice Dragane Lipovac. 

Rapyd 

Jedan od sponzora konferencije bila je izraelska fintech tvrtka, globalno poznata po tome što svojim korisnicima olakšava izravnu integraciju plaćanja bez izgradnje složene infrastrukture plaćanja. Koliko je bilo važno sudjelovanje tvrtke (čija je tržišna vrijednost trenutno procijenjena na preko 15 milijardi dolara) na konferenciji pokazuju i podaci o tome koliko se zapravo njihov API sustav koristi u svijetu. Trenutno ga koristi preko 12 tisuća malih i srednje velikih poduzeća te preko 650 velikih kompanija kao što su Ikea i Uber. 

Detalji s prezentacije poduzeća Rapyd jednog od glavnih sponzora sajma

Zainteresirani programeri sve potrebne informacije mogu pronaći na web adresi https://docs.rapyd.net/build-with-rapyd/reference/rapyd-platform, a prvi osjećaj o tome koliko je korištenje Rapyd API sustava zbilja jednostavno možete pronaći u primjerima (.NET, PHP, JavaScript, Python) na https://docs.rapyd.net/build-with-rapyd/reference/code-samples.

Osim ozbiljnog dijela upoznavanja s Rapyd API, sudionici konferencije imali su priliku sudjelovati i u ‘Hack the Galaxy’ natječaju, s vrlo primamljivom glavnom nagradom putem u svemir, ali i bezbroj manji nagrada. I iz prve ruke možemo potvrditi da je to (nakon redova za hranu) bio najduži red na cijeloj konferenciji. 

Ne treba zaboraviti ni sponzorstvo nad after party događajem „Out-of-this-World Party“. 

We are developers 

Budući da je potražnja za dobrim developerima konstantno velika, a na konferenciji je bilo nekoliko tisuća developera različitih kategorija, sasvim je logično da se na njoj pojavilo poduzeće za posredovanje u suradnji između proizvođača softvera koji traže programere i samih programera (https://www.wearedevelopers.com/). 

Prisutni developeri su na temelju izlaganja i besplatno dostupnih promo materijala mogli saznati kako uz pomoć spomenutog poduzeća čim bolje „prodati“ svoje znanje, odnosno pronaći najboljeg poslodavca na obostrano zadovoljstvo. 

We Are Developers je na svojem panelu objašnjavao kako najbolje povezati programere sa zainteresiranim poslodavcima

Spomenimo i vrlo zanimljiv način na koji se izvodila razmjena poklona (jakne) između poduzeća i zainteresiranih sudionika konferencije. Prije dobivanja poklona trebalo je svojim mobilnim uređajem skenirati odgovarajući QR kod, u nastavku postupka otvoriti odgovarajući web link za spremanje informacija, a tek nakon toga se mogao preuzeti poklon. Zanimljiva ideja za buduće akcije drugih poduzeća. 

Treblle 

U slučaju da ste programer kojem je primarni interes fokusiran na razvoj API funkcija, onda ste za vrijeme konferencije mogli posjetiti i dodatno se informirati o proizvodima poduzeća Treblle. Riječ je o alatu koji olakšava razumijevanje toga što se događa s API funkcijama koje razvijate te aplikacijama koje ih koriste. 

Brojne stvari koje ste kod takvog razvoja ranije morali raditi ručno, ili ste za to morali koristiti nekoliko različitih alata, sad se mogu napraviti u jedinstvenom alatu, što je svakako jednostavnije. 

TvrtkaTreblle proizvodi alat koji postaje sve popularniji kao pomoć kod razvoja API funkcija

Treblle trenutno podržava više od 10 različitih programskih jezika i frameworka, a prema tvrdnjama proizvođača integracija a alatom trebala bi biti gotova u svega nekoliko minuta. Kako nam se čini „na prvu loptu“, riječ je o vrlo zanimljivom proizvodu, pa se nadamo da ćemo u jednom od sljedećih brojeva imati priliku napraviti njegov detaljniji prikaz. 

Kako korištenje alata izgleda u praksi možete provjeriti i sami na stranicama proizvođača (https://treblle.com/) nakon besplatne registracije. 

Programeri, rad na daljinu i COVID 19 

Budući da je prethodne dvije godine obilježila globalna pandemija virusa COVID 19, probali smo među manjim uzrokom okupljenim programerima napraviti malo neformalno istraživanje kako je to utjecalo na njihov rad. Htjeli smo saznati je li virus u velikoj mjeri povećao rad od doma u odnosu na prije, te vraćaju li se sad ponovo na rad u uredima kao što je to bilo prije epidemije. 

Iako su praktično svi ispitani potvrdili kako su za vrijeme najjačeg udara virusa radili gotovo isključivo na daljinu, neki su to ipak shvatili kao nužno zlo, a ne kao dobru stvar. Dio programera tvrdi da jednostavno vole raditi skupa te da su tako produktivniji. 

Dio ekipe (InCubis) koja je sudjelovala u neformalnoj anketi o radu od kuće u COVID i post COVID periodu

Sad kad je pandemija (bar privremeno popustila) dobar dio njih se vratio u urede, ali najčešće ne istoj mjeri kao prije pandemije. Uredi služe prije svega za povremene dogovore svih članova tima, a puno više se i dalje radi od kuće nego što je to bio slučaj prije pandemije. 

Zanimljivo je i da programeri iz dijela velikih sustava ne žele baš previše pričati o radu na radu od kuće. Vjerojatno zato da unutar tih sustava ne bi ispalo da su oni u privilegiranom položaju u odnosu na druge djelatnike koji redovito moraju dolaziti na rad u poduzeće. 

Neformalni dio 

Osim na formalnom dijelu konferencije sudionici konferencije su imali zaista puno vremena i mogućnosti za neformalno druženje. Bilo unutar službenog prostora konfencije, bilo izvan njega – na primjer dobro posjećeni after party u klubu Arsenal u Zadru. 

Uspomena na Infobit Shift – kapučino sa slikom autora teksta

Da ne spominjemo mogućnost natjecanja u simulatoru vožnje s glavnom nagradom sudjelovanjem na  ‘Porsche F1 track experience’ u Istanbulu, mogućnost slikanja uz kultni auto DELOREAN DMC-12 (dobro poznat iz filmova „Povratak u budućnost i često omiljenog među programerima), ili pripremu posebne verzije kapučina s vlastitom slikom na vrhu za uspomenu na konferenciju (autor teksta je priložio svoj kapučino kao dokaz uz tekst).

Vezani sadržaji
Ključne riječi Zadar Infobip Shift
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->