Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.08.2019. 13:09

VAR 

Mobilna VAR tehnologija stigla u Maksimir

Na playoff utakmici za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka Dinamo će prvi puta službeno koristiti VAR.

Mobilna VAR tehnologija stigla u Maksimir

Na stadion hrvatskog prvaka u nogometu Dinama postavljena je VAR tehnologija (Video Assistant Referees) koja bi trebala omogućiti da susret zagrebačkog kluba protiv Rosenborga u prvoj utakmici playoff faze kvalifikacija za Ligu prvaka protekne bez krucijalnih grešaka sudaca koje su često znale utjecati na rezultate i plasman.

Valja naglasiti da VAR na Dinamov stadion (i druge stadione 1. HNL) neće biti instaliran za stalno prije 2020. godine, što znači da je UEFA u Maksimir dovela mobilno rješenje, koje će nakon utakmice spakirati i odvesti.

Na maksimirski stadion postavljene su VAR kamere i zaslon na kojem će glavni sudac moći provjeravati sporne situacije, dok se "kontrolna soba" nalazi u dva kombija smještena na parkiralištu. Kada suci u kontrolnoj sobi otkriju mogućnost nepravilnosti tijekom igre, pozvat će glavnog suca da na kontrolnom zaslonu prouči snimku situacije koju će mu pripremiti, nakon čega ima pravo potvrditi ili promijeniti odluku koju je donio.

VAR tehnologija ne kontrolira sve elemente igre (i suđenja) već prati regularnost zabijenog zgoditka (recimo je li lopta prešla gol crtu cijelim obujmom), incidente u kaznenom prostoru (faule, igranja rukom, zaleđa, "glumu"...), crvene kartone te zamjenu identiteta (npr. ako sudac dodijeli karton krivom igraču).

Službeno uvođenje VAR tehnologije u 1. HNL planirano je za proljeće iduće godine, a domaći suci prolaze seminare na kojima su se naučili koristiti tehnologijom. Obzirom na siromaštvo većine domaćih klubova FIFA će svima pokriti troškove instalacije sustava u iznosu od 80%, a klubovi će jedino morati osigurati prostor za kontrolnu sobu u kojoj će sjediti VAR suci.

Kako je UEFA postavila VAR kamere i kontrolni zaslon na maksimirski stadion pogledajte na službenoj stranici GNK Dinama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam