Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2022. 16:18

Hackathon 

HACKL hackathon za Zagreb

Grad Zagreb najavio otvaranje podataka o trošenju, plaćanjima i najmu gradske imovine preko Smart City Huba.

HACKL hackathon za Zagreb

U zagrebačkom ZICER-u gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je platformu Zagreb Smart City Hub. Na jednom mjestu platforma objedinjuje što više informacija kako bi građani, novinari i druge stranke imale jednostavan pristup svim informacijama.

Među ostalim digitalna platforma ima objavljen zagrebački gradski proračun u digitalnom obliku koji je moguće pretraživati po kategorijama, a u sklopu objave proračuna Grad Zagreb u suradnji sa ZICER-om organizira HAKL hacktaton koji će od 25. do 27. veljače okupiti zainteresirane timove. Na trodnevnom natjecanju tražit će se najbolje idejno rješenje za bolju vizualizaciju već dostupnog gradskog proračuna.

Treba napomenuti da će se za prva tri mjesta osigurati i novčane nagrade, ali i da prema zakonu, natječaj za izradu boljeg rješenja za vizualizaciju proračuna mora ići na natječaj za javnu nabavu.

20220126_123831

„Zagreb Smart City Huba je iskorak za Grad Zagreb i u skladu sa Smart City strategijom. Ono što je ideja Smart City Huba je na jednoj platformi imati sve vrste aplikacija koje postoje u gradskim uredima, poduzećima i ustanovama. Toliko tih digitalnih projekata ima u Gradu Zagrebu što se tiče sustava, poduzeća i ustanova da ih je teško i pobrojati.

Kada ih imate previše, građanima to nije lako dostupno. Ideja je staviti sve na jedno mjesto i da bude što jednostavnije za korištenje. Jedna razina je da prikažemo sve podatke koje Grad prikuplja i već postoje na jednostavan i građanima razumljiv način. Drugi dio priče je povećanje broja podataka koje se skupljaju kroz gradske ustanove i tvrtke kako bi ih još više bilo dostupno.“, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba. „Želimo prekinuti praksu da građani za podatke kao što su kapitalna ulaganja moraju pisati mailove i slati upite. Htjeli bi sve te podatke imati u realnom vremenu, obrađivane i prikazane na jasno razumljiv način, tako da nema potrebe za tom interakcijom i čekanjem informacija.“

20220126_121031

Osim proračuna, Smart City Hub će biti mjesto i za druge važne informacije. U planu je prikazivanje svih transakcija s računa kako bi se znalo na što se i kako troši novac. Za to se još čekaju upute Ministarstva financija. Želja je obuhvatiti i informacije o poslovnim prostorima Grada Zagreba s podacima o ugovorima, najmu i ostalim informacijama. U Smart City Hubu mjesta će biti i za informacije o kapitalnim investicijama.

„Bolje je da roditelji umjesto pitanja kad će biti gotova gradnja škole, u svakom trenutku vide status projekta u svakom trenutku“, rekao je gradonačelnik i najavio nove usluge koje će prema njegovim navodima biti naprednije od mnogih europskih gradova u konačnici.

Trenutačno rješenje vizualizacije proračuna odradila je tvrtka GDI.

„Rješenje pobjednika hacktatona planiramo da bude prototip ili mockup, specifikacija onog što želimo, a tko će i kako to napravit ovisit će o rezultatima javne nabave koja se mora raspisati za to rješenje“, pojasnio je Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. O otvorenom proračunu Lučanin je istaknuo: „Do sada su proračuni bili dostupni u formi PDF-a, pa su svi koji su htjeli proučavati podatke morali ručno kopirati statistike i analize. Sada je dostupan do razine da su dostupni sirovi podaci“.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->