Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2022. 15:33

Hrvatska gaming industrija 

Gaming industrija je važna za hrvatsko gospodarstvo

Prihodi najvećih 10 kompanija u hrvatskom sektoru videoigara porasli su na čak 446 milijuna kuna.

Gaming industrija je važna za hrvatsko gospodarstvo

Koliko je za Hrvatsku važna gaming industrija, ukazuju preliminarni podaci istraživanja koje su predstavnici A1 Hrvatska i Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara predstavili povodom najave jubilarne 10. sezone najveće regionalne esport lige, A1 Adria League.

Navedeno istraživanje pokazuje kako gaming industrija tijekom dvije pandemijske godine bilježi dupli rast prihoda. Naime, prihodi za najvećih deset kompanija u hrvatskom sektoru videoigara od 2019. do 2021. godini porasli su s 274 milijuna kuna na čak 446 milijuna kuna.

Istraživanje pokazuje i da na domaćem tržištu rada itekako ima potrebe za zapošljavanjem u ovom brzorastućem sektoru. Naime, prema rezultatima istraživanja najtraženija tri zanimanja u industriji su programeri, koje aktivno traži čak 50 % anketiranih studija, razni vizualni umjetnici koje traže gotovo 25 % studija te game dizajneri koje aktivno traži 24% studija.

„Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj“, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara. Istraživanje je provedeno na 23 ispitanika iz industrija videoigara, a cjeloviti rezultati bit će predstavljeni javnosti u studenom ove godine, uz finala jubilarne, 10. sezone A1 Adria League. 

A1AL

Najbolji regionalni gameri imat će priliku natjecati se u čak sedam popularnih igara za ukupni nagradni fond od gotovo 100 tisuća kuna. 

Tri igre, odnosno CS:GO, FIFA 22 i Brawl Stars kao i do sada čine okosnicu lige, a u ligu se vraćaju i najpopularniji esport naslovi na svijetu League of Legends, kao i PUBG Battlegrounds. Preostale dvije igre su iznenađenje koje će biti naknadno otkrivene. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska gaming industrija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->