Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.02.2022. 09:51

HAVC 

275 tisuća kuna kn za videoigre iz inkubatora PISMO

Hrvatski audiovizualni centar po prvi put je dodijelio sredstva za proizvodnju videoigara.

275 tisuća kuna kn za videoigre iz inkubatora PISMO

Na 36. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara. Na Javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara u 2021. godini u potkategoriji razvoja projekta prijavilo se 26 projekata, dok se na potkategoriji proizvodnje prijavilo 20 projekata. U potkategoriji proizvodnje odobrena su dva projekta, dok je u potkategoriji razvoja odobreno šest projekata. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 595.000 kuna.

Gaming

U potkategoriji proizvodnje videoigara u 2021. godini horor videoigri "Go Home Annie" autora Mladena Bošnjaka (Misfit Village) odobrena su sredstva u iznosu od 75. 000 kuna, dok je edukativna igra Mateje Vedrine (Stegris) dobila čak 200.000 kuna.

Prema riječima Mateje Vedrine, tim koji je radio na razvoju njihove igre broji sedam članova, a sama igra namijenjena je za djecu predškolske dobi u kojoj djecu stavljamo u poziciju učitelja, a ne učenika. Videoigra je ime dobila po malim slatkim čudovištima s planete Moop koji padnu na planet Zemlju. Dijete dobije jednog Moopya te s njim krene u edukativnu avanturu u kojoj ga podučava o znanju s naše planete.

“Projekt nam se prvotno zvao KiddoLand, a nedavno smo zbog interesa i investitora, ali i konzultacija sa stručnjacima promijenili naziv u Moopies!, poručili su iz Stegrisa, tvrtke koja će sa 200.000,00 kuna proizvesti igru. Projekt je predstavljen i na nedavno održanom sajmu potrošačke elektornike CES u Las Vegasu gdje je pokupio odlične kritike.

Mladen Bošnjak

Go Home Annie svijet će pokušati osvojiti horor temom. “Plan je objaviti ju na Noć vještica. No to je okvirni plan. Pokušavamo nadići prosjek, napraviti nešto što će doista biti izvanredno. Najvažnije je imati dobru priču, što imamo. Igra će otprilike trajati tri sata.

Za razvijanje nečeg takvog vam treba godina do dvije ako na tome radite osam sati svaki dan. Sve ovisi koliko ste posvećeni cilju. Ako, primjerice, radite mobilnu igru, to može trajati samo tri mjeseca. A neki kompleksniji projekti mogu ići i do pet godina, rekli su u Misfit Villageu.

Zanimljivo je da su Mateja Vedrina I Mladen Bošnjak bili dio istog tima koji je sudjelovao na nedavnom Global Game Jam natjecanju u Novskoj, gdje su za samo 48 sati napravili pobjedničku igru Odraz.

GGG ekipa Odraz

Detaljni izvještaj s Global Game Jama i intervju s Matejom moći ćete pročitati u časopisu VIDI za ožujak 2022.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->