Nalazite se
  • Lifestyle
  • Predstavljen program ovogodišnjeg Animafesta
Članak
Objavljeno: 10.04.2019. 13:49

Animafest 2019. 

Predstavljen program ovogodišnjeg Animafesta

Uz natjecanja u četiri kategorije i prikazivanje više od 400 filmova, posjetitelje očekuju vanjske projekcije, izložbe i profesionalni masterclassovi

Predstavljen program ovogodišnjeg Animafesta

Zagreb će na Animafestu od 3. do 8. lipnja ugostiti umjetnička postignuća i slavna imena animacije iz 45 zemalja, dok će ljubitelji animiranog filma moći pogledati više od 400 filmova.

Na konferenciji za novinare program Animafesta Zagreb predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan.

Središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma prikazivat će odabranih 46 filmova iz 86 zemalja, a na strogost selekcije ukazuje broj od čak 1800 prijavljenih filmova. Pri selekciji tragalo se za inovativnošću u umjetničkom izrazu, balansom između tehnika, tema i stvaralačkih krugova.

Hrvatska je zastupljena s tri filma - Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život / Imbued Life), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih / One of many) i Balázsa Turaija (Pad Rima / The Fall of Rome, koprodukcija s Mađarskom).

Dino Krpan, jedan od selektora natjecanja u studentskoj konkurenciji, osvrnuo se na 800 prijavljenih filmova u toj kategoriji. "Visoka je zastupljenost azijske animacije i stila koji proizlazi iz japanske anime. Taj je utjecaj vidljiv i na francuskoj kinematografiji koja je najzastupljenija u Natjecanju studentskog filma s 10 filmova. Razlog tome je svakako i velik broj animacijskih škola u toj zemlji", izjavio je Krpan.

Dino Krpan, Matea Milić_1

Osim spomenutog Velikog natjecanja i onog studentskog, očekuju nas i Natjecanja hrvatskog filma te globalnih produkcija. Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema ovogodišnjeg Animafesta je veza animiranog filma i likovnih umjetnosti. Na središnji tematski program ovogodišnjeg Animafesta nadovezuje se i čak šest izložbi koje će se odvijati u vrijeme festivala.

Ove se godine na Animafestu po prvi puta održava i natjecanje VR animacije. "VR smo na Animafestu počeli sustavno predstavljati još 2015. u atraktivnom prostoru Tunela Grič kroz instalacije i projekte. Stoga je logični sljedeći korak bila organizacija natjecanja", kazala je Matea Milić.

Matea Milić

Program za filmske profesionalce Animafest PRO nudi masterclassove, produkcijske analize, predstavljanja dugometražnih projekata i web-serija te radionice filmske kritike i videoigara, a cjelokupni se program odvija u prostoru KIC-a.

Posjetitelje očekuje i piknik-kino na otvorenom na najljepšim zagrebačkim parkovima te Animacikl – animirana biciklistička karavana koja će u sumrak 2. lipnja Gornjim gradom nuditi zainteresiranima mogućnost gledanja pokretnih projekcija.

Više informacija o kartama i programu pročitajte na stranicama Animafesta 2019.

Vezani sadržaji
Ključne riječi film program Animafest 2019.
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam