Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2020. 15:39

Vidi.edu 

U novu akademsku godinu kao Sveučilište VERN’

Među čak 17 studijskih programa, jedan od najnovijih je sveučilišni preddiplomski studij Internet of Things.

U novu akademsku godinu kao Sveučilište VERN’

Već 30 godina VERN’ odgaja generacije studenata i po svojem je pristupu, u kojemu uz stručna znanja stavlja fokus i na ona primjenjiva poslovna, jedinstven na hrvatskom obrazovnom prostoru. Zadaću da budućim studentima predstavi novosti na sveučilištu povjerili smo prof. dr. sc. Vlatku Cvrtili, rektoru Sveučilišta VERN’.

VERN-VIDI-rektor-Vlatko-Cvrtila

Kako biste vi potencijalnim studentima koji žele steći vrhunske IT kompetencije predstavili svoju instituciju i program?

VERN’ je akademski brend s 30-godišnjom tradicijom u obrazovanju i 20-godišnjom tradicijom u izvođenju studijskih programa, koji od akademske godine 2020./2021. dočekuje studente kao Sveučilište VERN’.

Svim studentima sa STEM ambicijama na Sveučilištu VERN’ se pružaju mogućnosti studiranja na sveučilišnim i stručnim informatičkim studijima na kojima su svi studijski programi usklađeni s realnim potrebama tržišta rada i razvijani u suradnji s gospodarstvom.

Slijedom te kontinuirane suradnje studenti Sveučilišta VERN’ se obrazuju prema jedinstvenom VERN’ovom konceptu dualnog visokog obrazovanja pod nazivom #EducationmeetsBusiness, što znači da tijekom studija usvajaju teorijsko znanje u predavaonicama, koje kasnije primjenjuju u radu na samostalnim projektima i u radu s nekima od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj za koje razvijaju projektna rješenja. Tako su dosad naši studenti razvijali projekte za tvrtke poput HT-a, Combisa, Ericsson NT-a, NOKIA-je, Rimac automobila i mnogih drugih. Obrazovanjem na Sveučilištu VERN’ studenti stječu moderna i primjenjiva znanja i vještine, upoznaju poslovanje uspješnih tvrtki, ali i buduće poslodavce i poslovne partnere. 

Koje IT studije nudite, kako se oni prilagođavaju konstantnim promjenama i pojavi novih zanimanja i zbog čega su vaši programi u prednosti pred konkurencijom?

Na Sveučilištu VERN’ studenti po prvi put u Hrvatskoj mogu studirati studij iz IT područja koji objedinjava različita znanja u jednom od najdinamičnijih razvojnih područja IT sektora. Riječ je o sveučilišnom preddiplomskom studiju Internet stvari (Internet of Things) na kojem će studenti izučavati znanstveni aspekt ovoga područja, ali i razvijati primjenjiva praktična znanja kako bi po završetku svoga studija raspolagali znanjima inženjera-istraživača. Studij kombinira znanja programiranja i elektrotehnike, s naglaskom na internetske tehnologije, ugrađene uređaje, senzore i bežične komunikacije, a studentima će omogućiti pristup najnovijim tehnologijama te sudjelovanje u razvoju inovativnih proizvoda i usluga. Za studente koji imaju više aspiracija prema primjeni informatičkih znanja u upravljanju poslovnim procesima, na raspolaganju je stručni preddiplomski studij Poslovne informatike, dok na diplomskoj razini zasad nudimo studij IT menadžmenta, iako u okviru sveučilišta planiramo i razvoj sveučilišnih diplomskih studija.

Ono što Sveučilište VERN’ razlikuje od konkurencije jest prije svega činjenica da su naši nastavni procesi i metodika nastave kontinuirano razvijani zadnjih 30 godina prema najvišim hrvatskim i međunarodnim standardima kvalitete. Tijekom tog generičkog rasta do najviše akademske razine, odnosno statusa sveučilišta, VERN’ je izgradio znanstvene i poslovne kapacitete za najučinkovitiji prijenos suvremenih znanja studentima i partnersku suradnju s gospodarstvom. Danas se na VERN’u izvodi ukupno 17 studijskih programa iz područja ekonomije, financija, IT-a, medija, kreativnih industrija, itd. i svi su oni razvijeni u suradnji s tvrtkama i kontinuirano se prilagođavaju zahtjevima tržišta. To studentima omogućuje usvajanje najsuvremenijih znanja, mnoštvo prilika za interstudijsku suradnju, ali i brzu integraciju na tržište rada po završetku studija jer se diplomanti profiliraju prema potrebama tržišta.

Koji su po vama najznačajniji trendovi u svijetu IT-a i na tržištu radne snage, a prema kojima će se morati prilagođavati kurikulum?

Naša istraživanja i uvidi pokazali su kako su danas u IT području sve više tražene integrirane vještine koje objedinjavaju IT i poslovna znanja. Kontinuirano pratimo trendove u tržišnim potrebama za novim znanjima i vještinama i tome prilagođavamo naše studijske programe u smislu sadržaja, ali i oblika i metodike nastave.

Planirate li otvarati studijske programe za zanimanja u interdisciplinarnim djelatnostima kao što su Machine learning, Big data scientist, game developer…?

Upravljanje bazama podataka, umjetna inteligencija, proširena stvarnost, emocionalno korisničko iskustvo i slične tehnološke inovacije danas obilježavaju našu svakodnevicu i sigurno ulaze u sve segmente osobnih života i gospodarstva. Tako da ova područja zapravo gube ekskluzivnost u tehnološkom svijetu i uskoro bi ova znanja i vještine mogla biti tražena i u netehnološkim djelatnostima. Naravno da takav razvoj događaja stavlja veliki izazov pred cijeli obrazovni sektor, i to globalno. Upravo područjima koja su navedena kao primjer– machine learning, big data i game developer – odgovaraju kurikulumi naših studija Internet stvari, Poslovna informatika, IT menadžment, Cyber komunikacije i Transmedijska dramaturgija. Činjenica da na Sveučilištu VERN’ studiraju studenti 17 različitih studija, predstavlja za njih pogodnost u vidu međusobne suradnje i širenja multidisciplinarnih znanja.

5AR_1199_22

Kako je vaša ustanova pripremljena na online nastavu i koja su dosadašnja iskustava i tehnološka pozadina?

Imamo vrlo recentno iskustvo u izvođenju online nastave iz ljetnog semestra kad su obrazovne ustanove bile zatvorene i kad smo kompletnu nastavu izvodili online. To iskustvo smo integrirali u naš novi model koji kombinira kontaktnu i online nastavu, te koji se u svakom trenutku može pretvoriti u potpuni online model, odnosno model kontaktne nastave. Zaključili smo kako se suočavamo s nepoznatim trendovima u širenju virusa tijekom, prije svega zimskog semestra, te da moramo oblikovati model koji će biti dovoljno fleksibilan kako bi mogao podnijeti nagle promjene, a opet s druge strane dovoljno stabilan u smislu postizanja svih planiranih ishoda učenja i primjene potrebnih akademskih standarda kvalitete. Radimo na MS Teams platformi, te koristimo i druge alate s ciljem izvedbe nastave na najvišim akademskim standardima.

Kolika je školarina na vašem sveučilištu i na koji način potičete izvrsnost studenata?

Godišnja školarina za naše preddiplomske studije kreće se na razini od 18.000 do 39.790 kuna, ovisno o uspjehu kandidata na državnoj maturi i/ili prijemnom ispitu, budući da taj rezultat utječe na visinu akademskog popusta.

Godišnja školarina za diplomske studije kreće se na razini od 18.000 do 40.000 kuna, što je također ovisno o bodovnom uspjehu koji kandidat ostvaruje kroz evaluaciju ocjena s preddiplomske razine studija. Akademska izvrsnost na preddiplomskom studiju znači bolji akademski popust na diplomskom studiju.

Budući da potičemo akademsku izvrsnost, VERN’ovi studenti svake godine, upisom na višu godinu studija mogu ostvariti određeni iznos popusta ovisno o njihovim akademskim postignućima, odnosno broju položenih ispita, prosjeku ocjena, redovitosti pohađanja nastave, itd.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->