Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.04.2022. 12:36

Srce 

Održana konferencija Srce DEI 2022

Konferencija je otkrila da e-infrastruktura nije trošak već rješenje ako se strateški dobro planira.

Održana konferencija Srce DEI 2022

Konferencija Srce DEI koju Sveučilišni računski centar (Srce) organizira i kao konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) održala se 6. i 7. travnja prema hibridnom modelu. Pokrovitelji konferencije Srce DEI 2022 bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

„U programu ovogodišnje konferencije sudjelovalo je više od 400 sudionika koji su ju pratili uživo ili online, a više od 30 izlagača održalo je ukupno 27 predavanja dok je u okviru četiri foruma 16 stručnjaka iz različitih znanstvenih područja, visokog obrazovanja i privatnog sektora raspravljalo na teme koje smo ove godine odabrali kao ključne za program konferencije Srce DEI 2022“, istaknuo je Slaven Mihaljević predsjednik Programskog odbora konferencije.

Otvaranju konferencije prisustvovali su rektori, prorektori, dekani, prodekani i njihovi suradnici s hrvatskih sveučilišta i visokih učilišta, akademici, čelnici i suradnici mnogih drugih ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kao i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Grada Zagreba te čelnici s partnerskih ustanova na projektu HR-ZOO.

Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorio ravnatelj Srca Ivan Marić koji je istaknuo: „konferencija Srce DEI važan je događaj za Srce i zajednicu, jer na njoj okupljamo svoje korisnike kako bi razgovarali o njihovim potrebama i razmišljanjima o upotrebi naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u njihovom svakodnevnom radu. Želimo potaknuti što bolju suradnju s akademskom i istraživačkom zajednicom na temelju koje Srce kao središnja infrastrukturna ustanova hrvatske znanosti i visokog obrazovanja razvija svoje sustave i digitalne usluge i stavlja ih na raspolaganje toj istoj zajednici.“

Ivan Maric_2

Također je naglasio važnu ulogu Srca u povezivanju hrvatskog istraživačkog i obrazovnog prostora s europskim te dodao: „izgradnja istraživačke infrastrukture preduvjet je napretka, no ona ne znači ništa bez motiviranih stručnjaka koji predano rade na njezinom daljnjem unapređenju. Samo ako se strateški i dobro planira i povezuje s obrazovnim i istraživačkim ciljevima, e-infrastruktura nije trošak nego rješenje. Smatram da je suglasnost svih aktera u sustavu znanosti i visokog obrazovanja oko ove teze preduvjet uspješne digitalne tranzicije sustava znanosti i visokog obrazovanja.“

U prvom pozvanom predavanju na konferenciji, profesor Wim van Petegem sa KU Leuven istaknuo je da nastavnici, znanstvenici i ustanove trebaju biti spremni na prilagodbu rada s generacijom Z. U svojim je zaključcima pozvao na agilnost u djelovanju, koja uključuje i uporabu fleksibilnih modela poučavanja i pozicioniranje studenta kao su-kreatora obrazovnog procesa. Pozvao je i na aktivno predvođenje u digitalnoj tranziciji i promjenama koje su u svakom slučaju neminovne u obrazovnom i istraživačkom sustavu.

Rektorica sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH Snježana Prijić-Samaržija tijekom drugog pozvanog predavanja istaknula je da je uz digitalnu tranziciju koja je imperativ svim hrvatskim sveučilištima nužna i socijalna tranzicija, odnosno promjena svijesti i stavova prema digitalnim tehnologijama, njihovoj uporabi ali i doprinosu daljnjem razvoju hrvatskih sveučilišta. Predstavila je tri moguća scenarija budućnosti i digitalne tranzicije sveučilišta te naglasila važnost nacionalnih digitalnih platformi i podrške, kakve osigurava Srce, za uspješnu digitalnu tranziciju hrvatskih sveučilišta.

U Forumu čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sudjelovali su: Sandra Bezjak, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu i dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a i David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Forum celnika

Sudionici su iznijeli svoja viđenja o budućnosti sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj ali i šire te su se složili da je za daljnji napredak neophodna suradnja visokih učilišta i znanstvenih instituta s infrastrukturnim ustanovama i usmjerenost na izgradnju zajedničkih resursa koji će znanstvenicima, nastavnicima i istraživačima omogućiti bavljenje njihovom temeljnom aktivnošću. Ravnatelj Srca Ivan Marić tom je prilikom istaknuo: „osim što Srce zajedno s partnerskim institucijama gradi e-infrastrukturu za modernu znanost i visoko obrazovanje u okviru projekta HR-ZOO, radimo na preuzimanju „digitalnog tereta“ s nastavnika i istraživača zapošljavajući i obrazujući nove stručnjake poput e-znanstvenika i data stewarda koji krajnjim korisnicima olakšavaju upotrebu naprednih digitalnih tehnologija“

U programu konferencije sudjelovalo je i 12 poster prezentacija, a poster-prezentacija „Online sustav za stručnu praksu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ autorice Matee Butigan, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proglašena je najboljom po glasovima sudionika konferencije i stručnog žirija.

Zlatni sponzori konferencije Srce DEI 2022 bili su Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Microsoft Hrvatska, S&T Hrvatska te VMware i Ingram Micro. Sponzori konferencije Srce DEI 2022 bili su Comping i Odašiljači i veze, a medijski sponzori ICT Business, srednja.hr i studentski.hr.

Više informacija i snimke predavanja s konferencije Srce DEI 2022 bit će uskoro dostupni na web stranicama konferencije Srce DEI.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->