Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.03.2022. 15:11

DIP2Future 

FOI dovršio projekt razvoja obrazovnih ICT programa 

Uspješno je završen projekt razvoja obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja ICT-a.

FOI dovršio projekt razvoja obrazovnih ICT programa

Projekt DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT (ICT) u skladu s HKO-om, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020, a provodio se u partnerstvu s Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci. 

„Važno je naglasiti činjenicu da će IKT profesionalci u budućnosti morati kombinirati nove digitalne vještine s menadžerskim vještinama te trendovima kao što su digitalno vodstvo, veliki podaci, računarstvo u oblaku, Internet stvari, pametni sustavi. Rezultati DIP2Future projekta osigurat će temelj za stvaranje adekvatnog kadra koji će zadovoljiti potražnju na tržištu rada i podići razinu IKT vještina“, navodi voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec

2

Rezultat projekta DIP2Future su izrađeni standardi zanimanja i standardi kvalifikacija za četiri područja: (1) podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, (2) upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, (3) distribuiranih i interaktivnih sustava i (4) upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava. 

Upravo aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput: 

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),
  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),
  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),
  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, integracija sustava). 

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt DIP2Future je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali u Europi. Naime definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi ICT IKT FOI obrazovni programi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->