Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.04.2021. 15:54

Industrija 4.0 

Bosch zaradio 4 milijarde eura od softvera za Industriju 4.0

Slaveći 10 godina Industrije 4.0 Bosch se pohvalio zaradom od prodaje softvera koja je dosegla četiri milijarde eura.

Bosch zaradio 4 milijarde eura od softvera za Industriju 4.0

Od 2011. godine Bosch je generirao više od četiri milijarde eura od prodaje softvera Industrije 4.0, od čega je više od 700 milijuna eura ostvareno samo u 2020. godini. U Boschevim postrojenjima diljem svijeta preko 120.000 strojeva i 250.000 uređaja sadrži značajku povezivosti, a na sajmu Hannover Messe Bosch predstavlja otvorenu kontrolnu tehnologiju koja podržava 5G i upravljanje energijom utemeljeno na umjetnoj inteligenciji za klimatski neutralnu proizvodnju.

Ono što je započelo 2011. kao „nov njemački projekt” sada ima globalni zamah, djelomično zahvaljujući naporima Boscha. Cilj je automatska optimizacija povezane proizvodnje, što je čini ekonomičnom za proizvodnju prilagođenih proizvoda čak i u najmanjim veličinama serije. Od 2012. godine Bosch sustavno usmjerava tvornice, kako svoje, tako i tvornice svojih kupaca, u ovo novo industrijsko doba. Ta posvećenost daje rezultata: u posljednjih deset godina tvrtka je generirala više od četiri milijarde eura od prodaje industrije 4.0. Samo u 2020. Bosch je ostvario više od 700 milijuna eura u prodaji rješenja za povezanu proizvodnju.

„Rano smo prepoznali potencijal Industrije 4.0 i pioniri smo u ovom području. Sada uživamo u rezultatima,” kaže Rolf Najork, član upravnog odbora Boscha, zadužen za industrijsku tehnologiju. Upotreba Industrije 4.0 u vlastitim postrojenjima tvrtke također daje rezultate. Bosch kombinira inteligentan softver za kontrolu proizvodnje, praćenje i planiranje logistike u vlastitoj proizvodnoj platformi. Ona se povezuje s većom bazom podataka koja pojednostavljuje i unapređuje zadatke kao što su analize za prepoznavanje kvarova utemeljene na umjetnoj inteligenciji. Nova Boscheva platforma za proizvodnju i logistiku uvest će se krajem 2021.

20210331mst_00214_img_w760

„Nudimo standardizirani paket Industrija 4.0 za svojih gotovo 240 postrojenja, a taj se paket može proširiti i raspoređivati po potrebi,” tvrdi Najork. Bosch vjeruje da će im to uštedjeti gotovo jednu milijardu eura u idućih pet godina, nakon ulaganja od otprilike 400 milijuna eura. Na digitalnom sajmu Hannover Messe (12. – 16. travnja 2021.) Bosch će prikazati razvoj „deset godina Industrije 4.0” i predstaviti tvornicu budućnosti: tehnološki fleksibilnu, inteligentno povezanu, ekološki održivu i gospodarski uspješnu tvornicu.

Najork kaže da je u ovih 10 godina Industrije 4.0 očekivao puno više. "Zanimanje je i dalje veliko, no premalo tvrtki se sustavno priprema za Industriju 4.0. Pilot projekti dobar su pristup za isprobavanje stvari i širenje ideja. Sada je vrijeme da ubrzamo tempo. Trebamo Industriju 4.0 učiniti pravilom,” tvrdi Najork.

Bosch upotrebljava vlastite akademije i programe obuke za obučavanje suradnika za Industriju 4.0 te tu ponudu stavlja i kupcima na raspolaganje. Najork je uvjeren da „Industrija 4.0 nije samoj sebi svrsishodna. Ona predstavlja način za održavanje konkurentnosti. U budućnosti ništa neće biti moguće bez digitalizacije.”

Boschevi projekti daju mjerljive koristi: povezana rješenja povećavaju produktivnost za do 25 posto, povećavaju dostupnost strojeva za do 15 posto te smanjuju troškove održavanja za do 25 posto.

„Ako želimo iskoristiti potencijal Industrije 4.0, moramo se odmaknuti od izoliranih rješenja. Tehnički sustavi koji rade isključivo unutar svojih granica ograničavaju razvoj,” kaže Najork.

U Boschevim postrojenjima sada je povezano više od 120 000 strojeva i više od 250 000 uređaja, kao što su integrirane kamere ili roboti. Otprilike je 22 000 upravljačkih sklopova strojeva povezano putem softvera Nexeed za Industriju 4.0 koji je razvila tvrtka Bosch Connected Industry. Osnovana u 2018., ova poslovna jedinica već je isporučila softver za više od polovice Boschevih postrojenja i više od 2 000 proizvodnih linija. Usto, oko 100 međunarodnih kupaca oslanjaju se na Nexeed, uključujući BMW, Sick i Trumpf. Hardver i softver sve se više približavaju jedan drugome. Na sajmu Hannover Messe Bosch Rexroth predstavlja svoju platformu ctrlX Automation. Utemeljena na tehnologiji aplikacija i internetskom inženjeringu, ova otvorena kontrolna tehnologija koja podržava 5G omogućuje zajedničko stvaranje. Smisao ove tehnologije je da korisnici upotrebljavaju aplikacije tvrtke Bosch Roxroth, pružatelja trećih strana ili da sami razvijaju aplikacije i dijele ih s drugim tvrtkama unutar ekosustava. „Ako razvoj učinimo participativnim, možemo stvoriti mrežne učinke i dati zamah idejama” navodi Rolf Najork, član upravnog odbora Boscha, zadužen za industrijsku tehnologiju. 

„Usredotočujemo se na iskorištavanje i kombiniranje snage različitih tehnologija. Bosch postaje tvrtka umjetne inteligencije stvari. Spajamo umjetnu inteligenciju i internet stvari,” kaže Najork.

Na sajmu Hannover Messe Bosch ove godine predstavlja Balancing Energy Network, sustav upravljanja energijom utemeljen na umjetnoj inteligenciji koji upotrebljava inteligentan softver za kontroliranje i optimiziranje protoka energije u tvornicama.

2021_ki_bild7_img_w760

Izvorno razvijen za proizvodna postrojenja, ovaj softver ima potencijal pomoći svim vrstama većih kompleksa da smanje svoj ekološki otisak, uključujući bolnice, trgovačke centre i sportske dvorane. Tehnologija i znanje temeljne su odskočne daske na putu do klimatski neutralne proizvodnje. Na temelju vlastita iskustva u postizanju klimatske neutralnosti, Bosch je uspostavio novu jedinicu koja savjetuje proizvodne tvrtke o tome kako da smanje svoje emisije ugljika. Kombiniranje fleksibilne robotike sa softverom za učenje za obradu slika pomaže u uštedi resursa u proizvodnji: inspektor APAS preuzima vizualni pregled radnih predmeta i čini to na potpuno automatiziran način. Istovremeno, funkcija pametnog podizanja predmeta pokazuje impresivnu fleksibilnost i preciznost. Robotski sustav podiže razne predmete koje dostavljaju transportna vozila.

Uporabom inteligentnog prepoznavanja slika, sustav podiže različite komponente bez potrebe za prethodnim obučavanjem i pouzdano ih sortira za daljnju obradu ili otpremu. Zahvaljujući novim tehnologijama, interakcije između ljudi i strojeva u budućnosti će biti još sigurnije i učinkovitije: 5G obećava pouzdanu bežičnu razmjenu podataka gotovo u stvarnom vremenu. Bosch preuzima pionirsku ulogu u tome: krajem 2020., tvrtka je pokrenula svoju prvu mrežu kampusa u vodećem postrojenju za Industriju 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu.

Tvrtka trenutačno ispituje primjenu 5G tehnologije u otprilike deset postrojenja u svijetu. Štoviše, Bosch uvodi podršku za 5G mrežu na proizvodima. U budućnosti, novi inovacijski centar tvrtke Bosch Rexroth u Ulmu bit će mjesto gdje će tvrtka s kupcima i partnerima raditi na progresivnim pristupima i poslovnim idejama, kao i razvojima; proširenje lokacije planirano je za ljeto 2021. Ti razvoji pokazuju da „tvornice ponovno postaju izvor inovacija,” tvrdi Najork.

On vjeruje da će za budućnost biti ključna tri načela: „Prvo, trebamo promatrati Industriju 4.0 na sveobuhvatan način i usredotočiti se na cjelovita rješenja za tvornice. Drugo, da bismo bili kompatibilni i korisnički nastrojeni u postrojenjima te u pogledu kupaca i dobavljača potrebna nam je otvorena arhitektura. I treće, moramo osigurati fleksibilnost: u budućnosti će kupci sve više tražiti prilagođene proizvode. Sve dok održavamo ravnotežu među tim načelima, ideje koje nastaju iz proizvodne industrije mijenjat će svijet nabolje.”Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->