Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2018. 12:49

Tim Berners-Lee 

Otac interneta razočaran svojim djetetom 

Tim smatra da je centralizacija uništila web kakav je zamislio.

Otac interneta razočaran svojim djetetom

Internet slavi 29 godina postojanja, no njegov "tata" Tim Berners-Lee ne vidi u tome previše razloga za slavlje. U svojem otvorenom pismu koje je objavljeno u Guardianu, Lee opisuje blijedu sliku postojećeg interneta kojim, kako kaže, "dominira hrpa kolosalnih platformi koje su ograničile inovacije i uništile bogat arhipelag blogova i malih stranica". Lee kaže da još nije prekasno za spasiti internet, ali mu je potreban "zajednički san koji će sanjati tim poslovnih ljudi, tehnologa, političara, aktivista civilnog društva, akademika i umjetnika koji će surađivati u izgradnji weba kakav svi želimo".

Lee svoje najveće kritike usmjerava Facebooku i Googleu, tvrtkama za koje smatra da dominiraju svim sferama interneta i učinkovito "čuvaju vrata". "Oni kupuju inovacije i angažiraju vrhunske talente u industriji. Dodajte tome konkurentnu prednost koju im pružaju korisni podaci, pa nije teško zaključiti da će idućih 20 godina internet biti znatno manje inovativan nego u proteklom razdoblju", navodi Berners-Lee, po kojemu je takva centralizacija dovela do ozbiljnih problema poput nedavnog prekida rada Amazonovih web servisa i usporavanja rada. Također kaže da velike tvrtke ne zanima društvena dobrobit jer se usredotočuju isključivo na profit pa bi stoga trebale dobiti neku zakonsku regulativu koja će ih držati na lancu.

"Znate li tko može popraviti budućnost interneta? Skupina pojedinaca iz širokog presjeka društva, koja može nadmudriti hegemoniju golemih internetskih korporacija" zaključuje Lee, no ne navodi tko bi konkretno trebao povesti "ustanak" protiv sadašnjih vladara weba.

Možemo reći da je tata svojem djetetu za rođendan umjesto čestitke odvalio šamar, no pitamo se dira li to koga uopće.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam