Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.02.2018. 16:27

CARNET 

25 godina hr domene

CARNET je obilježio 25 godina od kako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu.

25 godina hr domene

Priznanje Hrvatske u ovom našem tehnološkom i digitalnom svijetu stiglo je 1993. godine, kada je današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću upućena poruka: „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“.

To je označilo početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr.

Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100.800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu.

“Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu”, izjavio je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska CARnet .hr domena 25 godina
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam